Projektet Energigemenskaper på Landsbygd
Detta projekt syftar till att utveckla hållbara energigemenskaper på landsbygden genom att utgå från världsledande kunskap inom området och använda en designprocess som inkluderar lokalbefolkningen från början av processen.
Bakgrunden till projektet kan förstås mot bakgrund av utvecklingen och utmaningarna med förnybar energi i Sverige och Europa. Energigemenskaper bygger på principen om lokalt ägande och förvaltning av energiresurser, vilket kan adressera många av de problem som traditionell energiproduktion stött på. Lärdomar från tidigare projekt, såsom E.ON:s mikronät på Åstön och Simris, visar vikten av lokal förankring och dialog för utveckling av lokala energigemenskaper. I detta projekt förstärks fokus på dessa aspekter ytterligare.
Målet med projektet är att skapa en replikerbar modell för energigemenskaper som kan stödja nationella energimål och inspirera till bredare samhällsdialog om hållbar energianvändning. Projektet inkluderar utbildningsprogram, utveckling av affärsmodeller och etablering av en kunskapsplattform för framtida energigemenskaper.
Resultaten från projektet kommer att spridas genom vetenskapliga publikationer, konferenser och regionala forum för att engagera ännu fler inom energigemenskaper.
Mål
Det övergripande målet med projektet är att skapa en replikerbar modell för energigemenskaper som kan stödja nationella energimål och inspirera till bredare samhällsdialog om hållbar energianvändning.
Delmål 1: Utbildnings- och engagemangsprogram
Implementera ett program för att öka medvetenhet och engagemang kring hållbar energi bland lokalbefolkningen, i samarbete med kommunens energirådgivare. Målet är att förbättra kunskapen om hållbara energilösningar och främja aktiva energibesparingsåtgärder
Delmål 2: Replikerbar modell för andra landsbygdsgemenskaper
Utveckla och tillämpa en anpassningsbar och replikerbar modell för energigemenskaper i landsbygdsmiljöer, med syfte att stödja nationella energimål. Modellen ska baseras på byarnas specifika behov och inkludera startpaket för implementation.
Delmål 3: Etablering av energigemenskaper
Underlag för att etablera minst två energigemenskaper till 2026, som demonstrerar nya tekniker och integrerar affärsmodeller, beteendeförändringar och organisatoriska strukturer, samt utforskar avancerade finansieringsmöjligheter
Delmål 4: Design av framtidens organisation för energiinitiativ
Skapa en struktur för en framtida organisation eller nätverk (’one- stop shop’) som samarbetar med kommuner och nätbolag för att effektivt etablera och stödja nya energigemenskaper och liknande projekt.
Målgrupp
Projektet riktar sig primärt mot tre huvudmålgrupper: (i) nuvarande och potentiella medlemmar i energigemenskaper och byar intresserade av lokala energisystem, (ii) aktörer som kan stödja utvecklingen av energigemenskaper på landsbygden i Sverige, samt (iii) forskare inom området.